Minulla oli tosiaan monenlaista asiaa teille kerrottavana vielä ennen vuodenvaihdetta ja nyt käydään taas yksi juttu läpi. Postasin nimittäin kaksi viikkoa sitten Instagramiin kuvan, jolla osallistuin Suomen luonnonsuojeluliiton nuorten ajatushautomo Tankin kestotyylihaasteeseen. Se kuva on samainen, jonka näette tässä yläpuolella. Kuvassa päälläni on mummuni vanha kukkapaita, noin 18 vuotta vanha, musta t-paita, joka on kolme vuotta vanha sekä vuoden vanhat housut. Tankkilaiset ovat laatineet seuraavanlaisen kestotyyliasteikon, joka kertoo vaatteiden yhteenlasketun iän mukaan, millä tasolla kestotyyleilyssä on.
Kestotyylialoittelija: 0–4 vuotta
Kestotyyliedistyjä: 5–14 vuotta
Kestotyylitaituri: 15–24 vuotta
Kestotyyliguru: 25+ vuotta
Kestotyyliedistyjä: 5–14 vuotta
Kestotyylitaituri: 15–24 vuotta
Kestotyyliguru: 25+ vuotta
Kuvan asu on 22 vuotta vanha eli olen asteikon mukaan kestotyylitaituri. Käytän jonkin verran mummulta jääneitä vaatteita ja äidin kanssa vaihtelemme vaatteita ja asusteita, jos ne eivät miellytä itseä niin paljon ja toisella on niille käyttöä. Olen myös käynyt viime aikoina taas kirppareilla ja löytänyt niistä ihmeen paljon kivoja vaatteita. Tämä postaus onkin osaltaan myös aloitus uudelle kestotyyli-postaussarjalle, jossa ajattelin esitellä asuja, jotka on koottu pääosin kierrätetyistä vaatteista. Haluan esimerkilläni rohkaista kaikkia ja myös isompikokoisia koluamaan kirppareita ja etsimään uutta kivaa päällepantavaa ilman uuden tuotteen ostamista.
Suomen Luonnon toimitus valitsi vuoden 2018 turhakkeeksi pikamuodin. Pikamuoti on nimittäin ympäristölle erittäin tuhoisaa, sillä esimerkiksi yhden puuvillapaidan valmistamiseen kuluu noin 2500 litraa vettä ja vaatteiden valmistus ja jakelu aiheuttavat hiilidioksidipäästöjä yli miljardi tonnia vuosittain. Tätä voi verrata siihen, että koko maapallon päästöt ovat yli 30 miljardia tonnia vuodessa. Vaateteollisuuden hiilijalanjäljen onkin laskettu olevan hieman suurempi kuin globaalin lento- ja laivaliikenteen yhteensä. Suomessa tuotetaan tekstiilijätettä yli 70 miljoonaa kiloa vuosittain eli noin 13 kiloa henkeä kohden, mikä on ongelmallista, sillä tekstiilien kierrätys on hankalaa.
Olen tästä vaateaiheesta täällä blogissa puhunut ennenkin, mutta puhun edelleen, sillä itselläkin on asian kanssa työstettävää. Olen kuitenkin erittäin iloinen, että olen viime aikoina löytänyt kirpputoreilta paljon hyviä vaatteita edullisesti. On kiva saada uusia, sopivia vaatteita, joita on jo aiemminkin käytetty ja näin ollen antaa niille lisää käyttökertoja.
Jatkossa siis olisi tarkoitus postailla blogiin asukuvia teemalla kestävä tyyli. Kierrätetty ja vanha kun on tyylikästä! Ideaa saa kopioida vapaasti!
Mitä sinä olet viimeksi ostanut kirpparilta?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahdun suuresti kommentistasi!