Zero waste -ajattelu pähkinänkuoressa

18.2.19


Tänään puhutaan zero waste -ajattelusta. Aivan kaikki varmasti tietävät, kuinka huonoon suuntaan olemme tämän rakkaan maapallomme kanssa menossa. Vaikka me yksittäiset ihmiset emme voi kääntää ilmastonmuutoksen suuntaa kokonaan, tulee meidän tehdä oma osuutemme, jotta planeettamme pysyy elinkelpoisena. Yksi vaihtoehto on ryhtyä toteuttamaan zero waste -ajattelutapaa omassa arjessaan.

Mitä zero waste sitten oikein on? Elämäntapana zero wastesta alkoi puhua ensimmäisenä Kaliforniassa asuva Bea Johnson vuonna 2008. Hän kirjoittaa blogia Zero Waste Home ja hän on julkaissut samannimisen kirjan. Toinen uraauurtava henkilö on newyorkilainen Lauren Singer, joka aloitti zero waste -taipaleesta vuonna 2012. Hän kirjoittaa Trash is for Tossers -blogia ja samannimistä YouTube-kanavaa. Sittemmin ajattelusta on syntnyt kansainvälinen liike, joka inspiroi ihmisiä ympäri maailman vähentänään jätteitään. Instagramissa on lukemattomia zero waste -inspiraatiotilejä ja YouTubesta löytyy paljon aiheeseen liittyviä videoita.

Zero waste -ajattelussa yksinkertaisimmillaan kaikessa vaikeudessaan pyritään vähentämään syntyvää jätettä. Tavoitteena on, että sekajätteeseen ei heitettäisi yhtään mitään. Koska elämme kertakäyttökulttuurissa, ei tämä ole useinkaan mahdollista. Mutta vaikka ei voisikaan ryhtyä elämään täysin jätteetöntä elämää, jätettä voi kuitenkin vähentää aika paljon.

Zero waste -ajattelun pohjana toimii viiden R:n säännöt:

  • refuse
  • reduce
  • reuse (+repair)
  • recycle
  • rot.

Nämä on suomennettu viiden K:n säännöiksi:

  • kieltäydy
  • karsi
  • käytä uudelleen
  • kierrätä
  • kompostoi.

Kaikki alkaa siis kieltäytymisestä. On olennaista pohtia, tarvitsetko jotakin todella. Tämä voi olla kertakäyttökuppi, uusi paita tai parempi puhelin. Zero wastessa onkin tärkeintä muuttaa ajatteluaan ja kysyä itseltään, mitä oikeasti tarvitsee. Jos on aito tarve jollekin, sen voi hankkia, mutta kulutusta voi kuitenkin vähentää ja hommata tuotteen vaikkapa käytettynä. Myös omia tavaroitaan kannattaa vähentää, jotta tietää, mitä omistaa ja voi saada siitä parhaimman hyödyn irti. Monia tavaroita myös käyttää uudelleen. Paperisen leipäpussin voi säästää ja käyttää uudelleen tai samalla leivinpaperilla voi suojata peltiä moneen kertaan ennen kuin sen heittää pois. Tavaroita kannattaa kierrättää itse ja ostaa itse tarvitsemaansa kierrätettynä. Viimeinen ohje on kompostoida se, minkä pystyy.

Kuulostaa helpolta, eikö vain? Sitten kun näitä ohjeita alkaa noudattaa ihka oikeassa arkielämässä, ei olekaan enää niin helppoa. Kertakäyttötuotteita ei aina voi välttää ja ruokaa ei voi ostaa ilman pakettia. Täytyy myös ottaa huomioon se, että pakkaukset ovat joissain tapauksissa erittäin hyödyllisiä ja niiden avulla voidaan esimerkiksi vähentää ruokahävikkiä. Muovi ei välttämättä ole aina se huonoin vaihtoehto. Kukaan ei myöskään voi yhdessä yössä muuttaa elintapojaan jätteettömiksi. Siksi zero wastea ei kannatakaan ottaa täysin kirjaimellisesti, vaan hyvänä tavoitteena, jota kohti kulkea. Joka päivä voi tehdä parempia valintoja ja oppia uutta.

Viime vuoden huhtikuussa perustettiin Zero Waste Finland ry, Suomen ensimmäinen yhdistys jätteettömälle elämäntavalle. Osallistuin yhdistyksen tapaamiseen ensimmäisen kerran elokuussa ja silloin zero waste -kärpänen puri minua toden teolla. Toimin tänä vuonna yhdistyksen hallituksessa tapahtuma- ja vapaaehtoisvastaavana. Vaikka olen näin merkittävässä pestissä tässä yhdistyksessä, en todellakaan ole täydellinen jätteettömän elämän viettäjä. Minulla itsellänikin on vielä paljon opittavaa liittyen jätteettömyyteen. Olen kuitenkin hyvässä vauhdissa kohti jätteettömämpää elämää ja olen erittäin motivoitunut työskentelemään tämän tavoitteen eteen.

Yllä olevassa kuvassa näkyy joitakin zero waste -juttuja, joita minulla on käytössä. Palashampoo, marseillesaippua, mehiläsvahakääre, kestokahvikuppi, puinen tiskiharja, kestovanulaput, klassinen höylä, metallinen juomapullo ja kestotalouspaperit ovat tavaroita, joiden avulla olen pystynyt vähentämään jo rutkasti jätettä.

Aion jatkossa kirjoittaa tästä aiheesta blogiin ja ottaa teidät mukaani matkalle kohti jätteettömämpää elämää. Olisi kiva, jos sinäkin tekisit arjessasi jonkin pienen jutun, jolla voi vähentää jätettä. Yhdessä nimittäin pystymme suuriin tekoihin!

Ps. Jos kiinnostaa Zero Waste Finlandin jutut niin kurkkaa meidän nettisivut, Facebook-sivu ja Instagram!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun suuresti kommentistasi!

Proudly designed by Mlekoshi playground