Tämä on postaus on ollut tekeillä jo vaikka kuinka kauan, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Sain nimittäin noin kuukausi sitten sähköpostia Avon Suomen PR-koordinaattorilta Katja Parkkiselta julkaistuani postauksen bloggaajien Avon-illasta. Postauksessani pohdin Avonin eettisyyttä ja mietin, käyttääkö Avon eläinkokeita testatessaan tuotteitaan. Jotta asia tulee mahdollisimman selkeästi esille, ajattelin liittää saamani viestin tähän.
"Halusin kommentoida mieltäsi askarruttaneeseen kysymykseen siitä, käytämmekö eläinkokeita. Tämä kysymys on ehdottomasti yksi yleisimmistä kysymyksistä brändiimme liittyen, ja toivommekin voivamme kitkeä tiettyjä siihen liittyviä väärinkäsityksiä.
Avon Cosmetics Finland Oy eli Avon Suomi kuuluu maailmanlaajuisessa yrityksessä Euroopan myynti- ja tuotekehitysalueeseen.
Avon ei tee Euroopassa eläinkokeita tuotteidensa turvallisuuden varmistamiseksi. Avon oli itse asiassa ensimmäinen suuri kosmetiikkayritys, joka luopui eläinkokeista kaikkien tuotteidensa osalta jo yli 20 vuotta sitten.
Vaikka Avon ei tee eläinkokeita tuotteidensa turvallisuuden varmistamiseksi, joidenkin harvojen maiden (esimerkiksi Kiina ja muutama muu Aasian maa) lainsäädäntö saattaa edellyttää tiettyjen ainesosien lisätestaamista, mikä joissain tapauksissa saattaa tarkoittaa esimerkiksi terveysviranomaisen valvonnassa tehtäviä eläinkokeita. Ennen lain tahtoon taipumista Avon pyrkii kuitenkin aina vetoamaan kyseisen maan viranomaisiin, jotta nämä hyväksyisivät tieteen tarjoamat toimivat vaihtoehdot eläinkokeille. Emme tietenkään voi rikkoa paikallisia lakeja, ja mikäli taivuttelut eivät tuota tulosta, meidän on toimitettava pyydetyt ainesosat testaukseen. Sama koskee kaikkia globaalisti toimivia suuria kosmetiikkayrityksiä. Avon ei siis ole ongelman kanssa yksin, mutta jatkamme sinnikästä työtämme edistääksemme vaihtoehtoisten testaustapojen hyväksymistä.
Avon on työskennellyt jo vuosikymmenten ajan edistääkseen tietoisuutta vaihtoehtoisista testausmenetelmistä. Avonin tuoteturvallisuusosaston varatoimitusjohtaja on mukana riippumattoman tutkimus- ja testausjärjestön, Institute for In Vitro Sciences -instituutin ohjausryhmässä. Järjestön tavoitteena on edistää niin kutsuttua in vitro -testausta eli eläinkokeisiin perustumatonta tutkimusta maailmanlaajuisesti. Avon on mukana tukemassa myös englantilaista FRAME-järjestöä (Fund for the Replacement of Animals in Medical Experiments), yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston Center for Alternatives to Animal Testing-tutkimuskeskuksen toimintaa sekä eurooppalaista EPAA-järjestöä (European Parnership for Alternative Approaches to Animal Testing). Kaikki kolme tahoa tekevät tutkimusta eläinkokeiden korvaamiseksi kosmetiikan testauksessa. Avon on myös yksi amerikkalaisen toksikologista testausta edistävän ASCCT-yhdistyksen (American Society for Cellular and Computational Toxicology) perustajajäsenistä. Lisäksi Avon tekee läheistä yhteistyötä muiden kauneusalan yritysten kanssa kosmetiikka-alan yrityksiä edustavan amerikkalaisen Personal Care Products Council -komitean kautta.
Voit siis olla varma siitä, että Avon jakaa aatteesi eläinten hyvinvoinnin edistämisestä. Eläinkokeiden vastustaminen ja eläinten hyvinvoinnin kunnioittaminen ovat Avonin tuoteturvallisuusohjelman kulmakiviä, ja Avon jatkaa maailmanlaajuista työtään vaihtoehtoisten testaustapojen edistämiseksi.
Ei eläinkokeita -mainintaa ei siis ole voitu myöntää Avonille, koska joissain harvoissa maissa joudumme toimittamaan ainesosia lisätestaukseen kyseessä olevan maan omien lakien mukaisesti."
Avon ei siis tee eläinkokeita itse. Mutta koska Avon vie tuotteita näihin tiettyihin Aasian maihin, joissa kokeita vaaditaan, ei Avon voi käyttää eläinkokeettomille tuotteille myönnettävää Leaping Bunny -logoa. Ne merkit, joille on myönnetty merkki eläinkokeettomuudesta eivät siis näin ollen vie tuotteitaan ollenkaan näihin Aasian maihin, joissa lainsäädäntö eläinkokeita vaatii.
Kaikkein kummallisinta tässä koko jutussa on siis se, että yritykset eivät välttämättä itse haluaisi käyttää eläinkokeita, mutta joidenkin valtioiden lainsäädäntö vaatii sitä. On todella outoa, että joissakin maissa ainoana tuotteen haitattomuuden todistamisen tapana pidetään eläinkokeita. Nykyaikaisilla tutkimusmenetelmillä voidaan varmasti löytää mahdolliset haittoja aiheuttavat ainesosat ilman, että täytyy käyttää eläimiä. Onneksi sentään Euroopassa on vaatimukset eläinkokeettomuudesta, mutta niin kauan kuin jossain puolilla maailmaa niiden käyttöä vaaditaan, ei olla kovinkaan hyvällä tiellä.
Toivotaan, että asiat paranevat jatkossa! Sinäkin voit vaikuttaa asiaan hankkimalla eläinkokeettomia cruelty free -tuotteita!
Edit: Jos tulit lukemaan tämän postauksen Facebookista, voisitko ystävällisesti kertoa, minne tämä postaus on linkitetty, sillä tämä on saanut niin paljon näyttökertoja verrattuna muihin postauksiin. Olen utelias ja arvostaisin apuasi kovasti. Kiitos!
Toivotaan, että asiat paranevat jatkossa! Sinäkin voit vaikuttaa asiaan hankkimalla eläinkokeettomia cruelty free -tuotteita!
Edit: Jos tulit lukemaan tämän postauksen Facebookista, voisitko ystävällisesti kertoa, minne tämä postaus on linkitetty, sillä tämä on saanut niin paljon näyttökertoja verrattuna muihin postauksiin. Olen utelias ja arvostaisin apuasi kovasti. Kiitos!
Tää oli mun mielestä kivan erilainen postaus ja avas tosiaan itellekin vähän enemmän Avonista luotettavana kosmetiikkamerkkinä. :) Mä kans jokin aika sit etin ihan yleisesti hieman tietoa eläinkokeista ja pisti harmittaan se, että tosiaan niitä eläinkokeita vaaditaan lain nimissä joissain maissa, koska ne harvatkin maat on liikaa, jotka niitä vaatii. Ja kumminkin luulis (ja toivois!!), että hiljakseen olis jo korkee aika luopua niistäkin kokonaan...
VastaaPoistaKiitos, kiva että tykkäsit! :) Joo jotenkin itsekin tuli yllätyksenä, kun aikoinaan kuulin, että joidenkin maiden lainsäädäntö vaatii eläimillä testausta. Jotenkin todella kummallista, sillä näissä maissa ei ehkä kaikki ihmisoikeusasiat ole ihan kunnossa, niin sitten "huolehditaan" kansalaisista niin paljon, ettei heille voi myydä tuotteita, joita ei ole tällä tavoin testattu. Menee yli ymmärryksen. Mutta jospa tässäkin asiassa mentäisiin vielä parempaan suuntaan! :)
PoistaAvonin keskustelupalstalta löytyi linkki tähän.
VastaaPoistaNo niin, sieltä se linkki viimein löytyi, kiitos paljon sinulle anonyymi! :)
PoistaSaitko selville rahoittaako Avon näitä eläinkokeita itse ?
VastaaPoistaAvon ei rahoita näitä eläinkokeita itse. Kuitenkin tietyllä tavalla ajateltuna eettisyyteen pyrkiessään Avon voisi harkita vetäytymistä niiltä Aasian markkinoilta, jotka eläinkokeita vaativat, jotta paine lainsäädännön muuttamiseen voimistuisi. Kuitenkaan yksittäinen yritys, vaikka näinkin suuren mittakaavan toimijasta on kyse, ei voi muuttaa tuosta noin vain valtioiden toimintaa ja toisaalta Avonin toimiessa alueella voi sillä olla mahdollisuuksia painostaa muutoksen tekemiseen. En tiedä, todella hankala juttu.
PoistaMietin itse ihan samaa. Olen käyttänyt Avonin tuotteita paljon. Mutta nyt kun kuitenkin Aasian maihin myydään testattuja tuotteita en tiedä voinko enää käyttää noita 😞 Kun en haluaisi tukea kokeita millään tavalla. Jos Avon lopettaisin myynnin tuolle alueelle kokonaan olisi parempi.
PoistaTaitaa olla niin että raha ratkaisee tässäkin asiassa. :/
PoistaPakko sanoa, että ei tässä mun mielestä ole mitään hankalaa. Jos Avon olisi 100% eläinkokeita vastaan, se ei veisi tuotteita eläinkokeita vaativiin maihin. Piste. Ei siinä ole mitään sen kummempaa. Mutta raha ratkaisee, niinhän se yritystoiminnassa on ja pitääkin olla. Tästä syystä en kuitenkaan itse tule ostamaan Avonin tuotteita, ennen kuin he ovat aidosti eläinystävällinen yritys. 100% eläinkokeettomia vaihtoehtoja kuitenkin on pilvin pimein. Jokainen tekee omat valintansa moraalinsa mukaan.
VastaaPoistaLisään vielä, että luin juuri Avonin aiemmin mainostaneen nimenomaan eläinkokeettomuudellaan. Kunnes sitten päättivät lähteä rahan perässä Kiinan markkinoille ja vähin äänin loppuivat eläinkokeettomuuspuheet. Tästä valosta on vähän irvokas tuo saamasi vastaus.
PoistaLuin itsekin netin syövereistä, että Avon oli aikoinaan edelläkävijä eläinkokeettomuudessa, mutta sittemmin joutunut luopumaan näistä nimikkeistä Aasian markkinoille siirtymisen vuoksi. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että eläinkokeet ovat aina väärin ja että tuotteita ei pitäisi viedä näihin maihin, joissa kokeita vaaditaan. Avon kuitenkin ainakin kertoo pyrkivänsä omalta osaltaan muuttamaan kyseisten maiden käytäntöjä ja tämä olisi hankalaa, jos ei siellä olisi toimintaa. Siitä tosin en osaa sanoa, millainen todellinen panos Avonilla voi tähän positiiviseen muutokseen olla, mutta toisaalta nykyisessä kapitalismissa luulisi, että kansainvälisillä suuryrityksillä jos jollain on valtaa käytettävissään. Mutta luopuisiko esimerkiksi Kiina näistä lainsäädäntövaatimuksistaan paremmin sitten jos kansainväliset kosmetiikkayritykset vetäytyisivät sen markkinoilta kokonaan? Toisaalta Kiinassa on olemassa vaikka minkälaisia omia tuotemerkkejä, joiden eettisyys on kyseenalaista vielä useammalla tasolla, joten voisiko silloin kansainvälisten suuryritysten toiminnalla olla esimerkillisiä vaikutuksia Kiinan markkinoilla. Se, että me länsimaissa ostamme eläinkokeetonta kosmetiikkaa ei kuitenkaan vielä auta muuttamaan aasialaista eläinkoekulttuuria.
PoistaOn vähän tekopyhää yrittää selittää, ettei testata, kun testataan. Avonillakin menee rahanahneus eläinten hyvinvoinnin ohi.
VastaaPoistaNäinhän se valitettavasti on.
PoistaEn voi välttyä ajatukselta, ettei ole ihan puhtaat jauhot Avonin pussissa. Eläinkokeiden peittelyn lisäksi tuotteiden ainesosaluetteloita on lähes mahdoton saada. Myyjät ei tiedä tai ei halua kertoa. Käskevät kokeilemaan. Aika uhkarohkeaa, jos jotain pahempaa sitten aiheuttavat. Melkein kaikissa tuotteissa on muovia ihan älyttömästi ja sitten myös sitä äärimmäisen allergisoivaa Metyyli-isotiatsolinonia säilöntäaineena. Olkaa ystävät tarkkana mitä sieltä tilaatte, jos tilaatte.
VastaaPoistaAijaa, tämäkään ei kuulosta kyllä kovin hyvältä. :/ Kiitos, että jaoit tiedon kanssamme!
PoistaAvonin asiakaspalvelu on kyllä aika vaivaantunut kun sieltä kyselee näistä. Kiertelyä kaartelua ja vastaamatta jättämistä. Ei kovin luotettavan kuulosta kyllä ole. Avonin asiakaspalvelu kyselijöille tietoksi: Puhelinnumero: (09) 6850 9494 ja Sähköpostiosoite: finland@avon.com
VastaaPoistaAivan! Kiitokset tiedoista!
PoistaEipä ne tuolla aspassa halua mihinkään muuhunkaan vastata. Lukemattomia tuotekoostumuskyselyjä olen yrittänyt, mutta eipä ole herunut. Vähän jää sellanen kuva, että jotain yritetään pimittää. Myyjät sanoo vaan että kokeile, saahan sen palauttaa. Ja sitten niitä palautettuja saa joku onneton itselleen, kun lähettävät uudestaan. Pakkauksia on avattu matkan varrella ja siihen tapaan.
VastaaPoistaEi kyllä kovin luotettava olo näistä kertomuksista tule. Itse en ole enää mitään Avonilta aikoihin tilannutkaan.
Poista