ENFP:n elämää

9.1.19

Moikka! Tällä kertaa pureudutaan päänsisäisiin asioihin. Inspiroiduin nimittäin Emilian postauksesta, jossa hän erittäin kattavasti ja syväluotaavasti käy läpi omaa Myers-Briggsin tyyppi-indikaattori -testin tulostaan. Postaus oli erittäin mielenkiintoinen ja sai minut palaamaan aiheeseen ja pohtimaan omaa luokitustani. Julkaisin nimittäin taannoin oman tulokseni vuoden 2017 keväällä tässä postauksessa, jossa esittelin ja pohdiskelin saamaani tulosta. Tiedostan, että testiä pidetään monilta osin vanhentuneena, enkä kannatakaan tällaisten testien käyttämistä esimerkiksi rekrytoinnin yhteydessä, mutta henkilökohtaisesti oman persoonallisuuden, käytöksen ja ajatusmallien pohdiskelun ja ymmärtämisen välineenä tämä luokittelu voi toimia hyvin. Itse ainakin koen tulokseni oikeana ja hyödyllisenä. Testin mukaan olen ENFP-T eli kampanjoija. Katselin YouTubesta muutamia videoita aiheeseen liittyen ja moni pointti osui ja upposi. Ajattelinkin nyt hieman pohdiskella aihetta ja kirjoittaa ajatuksia liittyen ENFP:nä olemiseen.


Kampanjoija kuuluu ekstrovertteihin, mutta on niistä introvertein. Tämä kuvaa todella hyvin sitä ristiriitaa, jota olen kokenut koko elämäni ajan. Rakastan ihmisten kanssa olemista, keskustelemista ja huomion saamista, mutta toisaalta vetäydyn helposti kuoreeni ja väsyn sosiaalisista tilanteista. Siksi on hankalaa asettaa itseään oikein kumpaankaan kategoriaan ja se hämmentää itseä kovasti. Riippuu todella paljon seurasta, kumpi puoli näkyy voimakkaampana ja siksi eri ihmisillä saattaa olla minusta hyvin erilainen käsitys tämän ominaisuuden suhteen.

Eräässä videossa sanottiin, että ENFP:t eivät halua kontrolloida ihmisiä ja se tuntuu heistä hyvin vieraalta. Tämä pitää kohdallani hyvin paikkansa, sillä pidän ihmisten seurasta ja jutustelusta, mutta minusta ei todellakaan tulisi minkäänlaista myyjää tai markkinoijaa, joka pyrkii suostuttelemaan ihmisiä ja muuttamaan heidän mielipiteitään. Ihmisten lähentyminen vastoin heidän tahtoaan on myös erittäin hankalaa, mikä vahvistaa sen, ettei minua saisi esimerkiksi feissaamaan, ei sitten millään.

Kampanjoijat ovat erittäin herkkiä vaistoamaan sosiaalisissa tilanteissa yleisen ilmapiirin sekä ihmisten tunnetiloja. Eräässä videossa puhuttiin, kuinka jossakin tilanteessa henkilö voi kertoa tylsää tarinaa, jota ihmiset eivät jaksaisi kuunnella, mutta kertoja itse ei tajua tätä. Sen sijaan ENFP kiemurtelee ja kärsii vaistotessaan tukalan tilanteen. Tämä on niin totta! Videossa korostettiin myös sitä, etteivät kaikki ihmiset vaistoa näitä tunnetiloja ja tunnelmia, minkä vuoksi ENFP:llä on hallussaan varsinainen supervoima. Aina se ei kuitenkaan tunnu siltä. Tämä saattaa nimittäin osaltaan selittää introverttiyden piirteitä, sillä hankalassa sosiaalisessa tilanteessa ENFP vaistoaa, ettei yleisö ole vastaanottavainen, eikä siten ilmaise itseään mielellään.

Kiinnostava huomio oli myös se, että ulkopuolisen silmään ENFP:llä näyttää olevan paljon kavereita ja laajat sosiaaliset verkostot, mutta silti hän saattaa kokea yksinäisyyttä. ENFP nimittäin kaipaa syvää sidettä toiseen ihmiseen, mutta sitä ei synny, jos toinen ei ole täysin samalla aaltopituudella hänen kanssaan. Siksi ENFP:llä on vain harvoja aitoja ystäviä ja tämän vuoksi hän saattaa kokea yksinäisyyden tunteita. Tämä on niin tuttua itselle.

ENFP:t juttelevat mielellään ihmisten kanssa, mutta he eivät jaksa pitkään pysytellä kovin pinnallisissa keskustelunaiheissa. Tämänkin olen niin huomannut itsestäni! Olen todella kiinnostunut ihmisistä ja siksi toisaalta, mistä hyvänsä he ovat innoissaan, haluan minäkin keskustella, mutta todella innostuneeksi ja inspiroituneeksi minut saa keskustelemalla syvemmistä aiheista kuten unelmista, toiveista, peloista, tavoitteista tai laajemmin kulttuurista tai yhteiskunnasta. 

Eräässä videossa sanottiin, että ENFP:t ovat huonoja monivalintatesteissä, koska he tarkastelevat asioista ja ilmiöitä niin monista eri näkökulmista, että he pystyvät perustelemaan jokaisen kohdan oikeaksi erilaisilla taustoituksilla ja näkökulmilla. Tämä on varmasti yksi syy, minkä takia minun on hankala hahmottaa esimerkiksi matematiikkaa, kun siinä ei pysty tarkastelemaan yhtä asiaa monesta eri näkökulmasta.

ENFP:t ovat erittäin kiinnostuneita maailmasta ja vielä kiinnostuneempia ihmisistä, jotka elävät siinä. He myös arvostavat erilaisia kulttuureja ja ymmärtävät, että asioita voidaan tarkastella monista erilaisista näkökulmista. Tämän vuoksi he opiskelevat mielellään psykologiaa, antropologiaa tai sosiologiaa! Tämä oli erittäin hauska ja itseen täsmäävä huomio näin yhteiskuntatieteilijänä!

Oletko tehnyt kyseistä testiä? Osuuko tulos oikeaan?

2 kommenttia:

  1. Olipa mielenkiintoinen postaus! Oon kuullut tästä testistä monesti ja aikonut sen tehdä, mutta aina se on vaan jäänyt. Nyt kyllä taidan vihdoin itsekin suunnata tuon testin pariin, sillä on tosi jännää nähdä, millainen tulos siitä tulee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiva, että tykkäsit! :) Tee ihmeessä testi ja jaa vaikka blogissa tulos!

      Poista

Ilahdun suuresti kommentistasi!

Proudly designed by Mlekoshi playground