Persoonallisuuteni?

17.4.17

Helmikuussa Suski oli tehnyt persoonallisuustestin ja raportoi tuloksistaan blogissaan. Innostuin postauksesta kovasti ensinnäkin siksi, että olen kiinnostunut psykologiasta ja ihmisen pään sisäisestä maailmasta ja toiseksi sen vuoksi, että olin tehnyt itsekin saman testin tammikuussa. Kyseessä on 16personalities-testi, jossa on nimensä mukaisesti 16 erilaista persoonallisuutta neljään eri kategoriaan luokiteltuna.


Testin mukaan minun persoonallisuustyyppini on ENFP-T eli kampanjoija. Testin mukaan ENFP-persoona on todellinen vapaa sielu. ENFP:t ovat sosiaalisia, mutta hetken jännityksen ja nautinnon sijaan ovat kiinnostuneempia sosiaalisesta ja emotionaalisesta yhteydestä muiden ihmisten kanssa. ENFP:t pystyvät lukemaan asioita rivien välistä uteliaina ja energisinä. He näkevät elämän isona, monimutkaisena palapelinä, jossa kaikki palat ovat yhteydessä. Kuitenkin pitämättä palapeliä järjestelmällisen koneiston sarjana, ENFP:t katsovat sitä emotionaalisen, lempeän ja mystisen linssin läpi. He etsivät aina syvempiä merkityksiä.

Itsenäisyyttä rakastavat ENFP:t eivät halua löytää itseään tekemässä hallinnollisia tai ylläpidollisia rutiinitehtäviä, sillä he menettävät nopeasti kärsivällisyytensä ja lannistuvat, jos jäävät jumiin tylsään rooliin. ENFP:iden itsetunto on riippuvainen heidän kyvystään keksiä uusia ratkaisuja, ja heidän on oltava varmoja siitä, että heillä on vapaus olla innovatiivisia.
 
ENFP:t tietävät miten rentoutua, ja he osaavat vaihtaa intohimoisen ja vauhdikkaan työidealistin roolinsa tanssilattian kekseliääksi vapaaksi sieluksi. Heillä on mahdollisuus tuntea emotionaalista yhteyttä muiden kanssa. He uskovat, että jokaisen pitäisi antaa aikaa tunteiden tunnistamiselle ja ilmaisulle, ja heidän empaattisuutensa ja sosiaalisuutensa tekee tunteista luonnollisen puheenaiheen.

ENFP-persoonallisuustyypin täytyy varoa luottamasta liikaa intuitioon. Ei myöskään pidä tehdä liikaa oletuksia ja ennakointeja muiden motiiveista, sillä muiden ihmisten lähettämiä signaaleja voi lukea väärin. ENFP:t ovat erittäin tunteellisia ja herkkiä, ja jos he astuvat jonkun varpaille, molemmat osapuolet kyllä tuntevat sen. ENFP:t käyttävät paljon aikaa tutkien sosiaalisia suhteita, tunteita ja ajatuksia ennen kuin he löytävät jotakin, joka tuntuu todella aidolta. Mutta kun he lopulta löytävät paikkansa maailmassa, mielikuvituksen, empatian ja rohkeutensa he saavat aikaan uskomattomia asioita.


VAHVUUDET

Utelias - ENFP:t eivät ole kiinnostuneita hautomisesta, he haluavat mennä ulos kokemaan asioita. 
Tämä on totta, minä en tykkää suunnitella asioita liiaksi!

Tarkkaavainen – ENFP:t uskovat, ettei ole merkityksettömiä toimintoja ja että jokainen muutos ja idea on osa jotain suurempaa, eivätkä halua menettää hetkeäkään.
Tuo "ei halua menettää hetkeäkään" on niin minua! Aina pitäisi olla siellä missä tapahtuu.

Energinen ja innostunut – Keksiessään uusia ideoita ENFP:t eivät pidä kieltään kurissa - he ovat innoissaan havainnoistaan ja jakavat niitä kaikille, jotka kuuntelevat.
Ehkäpä joo...

Erinomainen kommunikoija - ENFP:t nauttivat sekä small talkista että syvistä, mielekkäistä keskusteluista, jotka ovat heille saman kolikon kaksi puolta.
Aiemmin en pitänyt small talkista yhtään ja monet vieraat sosiaaliset tilanteet olivat todella vaivalloisia, mutta nykyään tykkään jutella sekä keveämmistä aiheista tuntemattomien kanssa että syvemmistä jutuista ystävien kanssa. Puhuminen on kivaa!

Tietää miten rentoutua – Koko ajan ei olla pohtimassa syntyjä syviä, vaan tämän persoonallisuustyypin ihmiset tietävät, että joskus kaikkein tärkeintä on pitää hauskaa ja nauttia elämän iloista.
Totta tämäkin! Meinaa vaan nykyisin unohtua liian usein...

Erittäin suosittu ja ystävällinen - ENFP:t tulevat toimeen melko lailla kaikkien kanssa ja heidän ystäväpiirinsä ovat laajoja. 
Suositusta en tiedä, mutta onneksi minulla on nykyään paljon ihania kavereita.


HEIKKOUDET

Huonot käytännön taidot - Kun täytyy ideoita ja aloittaa projekteja, ENFP:illä on poikkeuksellisia kykyjä. Valitettavasti ylläpito- ja hallintotaidot ovat kuitenkin heikkoja, eikä suunnitelmissa pysyminen aina onnistu.
Joo tunnustan, että en ole aina ihan paras kaikessa käytännöllisessä, mutta kyllä minä saan ylläpito- ja hallintotehtäviäkin tehtyä!

Vaikeaa keskittyä – On vaikea säilyttää kiinnostusta tehtäviin, jotka ovat rutiineja, hallinnollisia tai kaukana laajemmista ideoista. 
Välillä on kyllä aika hankala keskittyä vuorien kokoisiin tenttikirjapinoihin.

Yliajattelu – ENFP:t eivät kohtaa asioita sellaisenaan, vaan he etsivät syvempiä merkityksiä yksinkertaisimmistakin asioista ja menettävät yöunensa miettimällä, miksi joku teki, mitä teki, mitä se tarkoittaa ja mitä tehdä asialle. 
Tämä! Ei tarvitse täydennystä.

Stressaantuu helposti - Kaikki yliajattelu ei ole vain hyödyksi, vaan ENFP:t ovat hyvin herkkiä ja kokevat syvää huolta muiden tunteista.
Yleensä tulee kyllä murehdittua ihan liikaa kaikenlaista.

Erittäin tunteellinen - Vaikka tunteiden ilmaisu on tervettä ja luonnollista ja ENFP:t jopa näkevät sen keskeisenä osana identiteettiään, se voi aiheuttaa ongelmia tälle persoonallisuuden tyypille.
Tämän saa tuta kylläkin vain lähipiiri, mutta he sitten senkin edestä!

Itsenäisyyden kaipuu – ENFP:t haluavat tulla nähdyiksi oman kohtalonsa riippumattomina mestareina. Ongelmia aiheuttaa se, että he kuitenkin elävät valvonnan ja tasapainon maailmassa.
Tunnistan tämänkin piirteen itsessäni. Tykkään suunnitella itse, mitä asioita teen ja milloin.

Tämän testin tekeminen ja tuloksien lukeminen oli todella jännittävä kokemus, sillä todella monet jutut kuvasivat minua niin hyvin. Opin ymmärtämään itseäni taas asteen paremmin, esimerkiksi tuo syvempien merkitysten etsiminen on niin minua, mutta en ole aiemmin tajunnut tuota noin olennaiseksi osaksi persoonallisuuttani. Vaikka olenkin aina mieltänyt oman elämäni tarinana, joka koostuu erilaisista osista ja aikakausista ja jonka jokaisella tapahtumalla on merkityksensä suuremmassa mittakaavassa. Eli vaikka monet asiat tuntuvat sillä hetkellä kurjilta, on niillä oma merkityksensä, jonka ymmärtäminen voi viedä kauankin aikaa. Esimerkiksi pitkään jatkunut sairastelu on raastanut minua niin henkisesti kuin fyysisesti, mutta sen avulla olen oppinut ymmärtämään monia asioita. Tuon merkitysten etsimisen olen kai aina tajunnut, mutta silti se tuli niin selkeästi testissä esille ja sai ajattelemaan. Lisäksi nuo heikot valmiudet käytännöllisissä asioissa on tavallaan totta, sillä en ainakaan nykyään jaksa enkä varmaan osaisikaan tehdä mitään käsitöitä, en ole hyvä sisustamaan, en osaa huoltaa polkupyörää ja niin edelleen. Olen kuitenkin mielestäni aika hyvä keskittymään töihin tai opiskeluun silloin kun haluan, vaikka ei millään huvittaisi. Eli vähän ristiriitaisiakin juttuja tuloksista toki löytyi.

Käykää ihmeessä tekin tekemässä tuo testi, sillä siitä saa paljon ajattelemisen aihetta!

2 kommenttia:

 1. Hauska oli lukea sun testistä! Kyllä sut tunnistaa monista ominaisuuksista, varsinkin sosiaalisuuden, ystävällisyyden ja energisyyden :) jossain määrin tunnistan myös sinussa lauseen "osaavat vaihtaa intohimoisen ja vauhdikkaan työidealistin roolinsa tanssilattian kekseliääksi vapaaksi sieluksi"... :D
  ja kyllähän sä olet hyvä sisustamaan, ainakin minusta teidän kämppä näyttää kivalle! :D
  Minäkin tein joskus tuon testin mut en muista enää tulosta, muistan että aika hyvin piti paikkansa. pitäis tehdä uudestaan joskus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit postausideasta! :) Voi ei, kiitos paljon noista ihanista sanoista!! <3 Pian pääsen sisustamaan uutta kämppää. :) Kannattaa tehdä tuo testi, se oli tosiaan erittäin mielenkiintoinen!

   Poista

Ilahdun suuresti kommentistasi!

Proudly designed by Mlekoshi playground