Ruokajuttuja

28.1.15

Meikä on kipeänä, ihan oikeassa flunssassa tällä kertaa. Kurkku on kipeä ja jaksaminen nollassa. Nyt kun on olo muuten kohentunut jonkin verran, niin pitihän sen lenssun tulla kaveriksi sitten. En tykkää yhtään. No, onpahan saanut hyvällä syyllä olla lukematta tenttiin ja tuijottaa viisi jaksoa Gossip Girliä. 

Ajattelin postailla nyt hieman ja puhua ruokajutuista. Syksyn alussa siis ryhdyin noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota laktoosittomuuden lisäksi. Sen verran ovat nämä terveyskiemurani selkiytyneet, että kyseessä ei kuitenkaan ole keliakia, vaan jokin muu sairaus, jonka takia elimistöni ei oikein kestä viljoja.

Gluteenittomuus on mennyt yllättävän hyvin. Ruokavalion alussa ainoastaan join yliopistolla ruokajuomana kotikaljaa entiseen tapaan, kunnes jossain vaiheessa tajusin, että sekinhän on tehty viljasta (hyvä minä, joskus ihailen omien älynystyröideni toimintaa kovasti) ja muuton aikana haukkasin vahingossa vehnäpizzaa ja pari viikkoa sitten eräissä illanistujaisissa Antti syötti minulle pari murua vehnäkeksiä. Sekä olen ottanut pari karkkia, joiden vehnättömyydestä en ole 100% varma. Mutta muuten olen ollut täysin gluteenittomalla ruokavaliolla viisi kuukautta. Se on tosiaan onnistunut yllättävän hyvin. Välillä tulee hirveitä himotuksia, esimerkiksi jouluna olisin niin kovasti halunnut vehnällisiä joulutorttuja, viime viikonloppuna olisin popsinut mielelläni kääretorttua ja välillä haaveilen ruisleivästä kirsikkatomaattien kera. Mutta kyseisten ruokalajien syöminen ei ole nyt mahdollista, joten yritän kiellettyjen ainesosien haaveilemisen sijaan keskittyä siihen mitä saan syödä. Kun aika paljon kaikkea nannaa kuitenkin saan vielä nauttia. Seuraavaksi jaan parit ruokaan liittyvät kuvat viime ajoilta.


Tässä on esimerkki eräästä aamupalastamme. Teimme blenderillä rahkasekoitukset, joissa on rahkajuomaa, maitorahkaa, maitoa ja Antin porukoilta saatuja itsepoimittuja mustaherukoita. Minä ripottelin päälle chia-siemeniä ja Antin annoksessa on kaurahiutaleita.


Tacot on meidän uusia suosikkeja. Helppo ja maittava illallisratkaisu. Me olemme onnekkaita, kun meillä rutkasti on säilöntäaineetonta jauhelihaa pakkasessa, sen kuin ottaa ja sulattaa. Kun isä metsästää, saa siitä tällaisia pieniä etuja. Muut täytteet ovat yleensä lehtisalaatti, tomaatti, kurkku ja guacamole.


Krissun ja Antin keittiössä toteutetaan välillä vähän luovempia ruokaideoita. Meillä oli kaapissa paistipaloja ja haluttiin keksiä niihin jotain kivaa, joten Antti päätti tehdä leivityksen. Vehnäjauho kun ei jostain syystä oikein sovi, päätimme olla luovia ja murskata sen sijaan tortillasipsejä. Lihat siis pyöriteltiin kananmunassa ja sen jälkeen sipsimurusissa.


Kaveriksi valmistimme perunamuusia. Ihan hauskan makuinen annos. Lisukkeena meikällä oli gluteenitonta leipää sulatejuustoa. Siinä onkin uusi lemppariohjeeni: ota pakastimesta leipää, laita se mikroon sulamaan kahdeksi ja puoleksi minuutiksi ja lopuksi levitä päälle reilusti sulatejuustoa.


Eräänä iltana teimme juusto-perunavuokaa. Itse ruoasta minulla ei ole kuvaa, muta valmistukseen tarvittiin muun muassa tomaatteja, oliiveja ja valkosipulia. Resepti on helppo ja nopea, tuli ihan hyvät eväät näistäkin.


Tänään ei ole ruokahalu ollut huipussaan kipeän kurkun ja heikon olon takia, mutta keitin itselleni kvinoapuuroa. Kvinoa on minulle uusi tuttavuus, toki olen siitä yliopiston ravintoloissa kuullut, mutta aiemmin en ole itse hankkinut sitä omaan kyökkiini. Eräällä kerralla kaupassa vilkuilin erilaisia ainesosia, joista saisin omaan ruokavaliooni monipuolisuutta ja kvinoalaatikko tuli vastaan. Kyljessä kehuttiin kvinoasta saavan erinomaista puuroa, joten pitihän sitä koittaa. Pari kertaa nyt olen keittänyt, mutta en itse erityisen maukkaaksi haukkuisi. Ihan perushyvää, kun laittaa lisäksi voita tai marjoja, mutta ei tuosta ja tuoreesta, höyryävästä kaurapuurosta voi puhua samana päivänä. Ihan hyvä lisäys silti tähän tämänhetkiseen ruokavalioon on kvinoapuurokin.

Tällaisia ruokajuttuja tällä kertaa. Sain viikonloppuna äidin kaverilta vinkin eräästä kirjasta, jossa pohditaan ravinnon ja terveyden suhdetta. Siinä esitetään kolmen viikon täysin viljaton ja lisäaineettomuuteen pyrkivä dieetti. Itse en ehkä kolmeen viikkoon kuitenkaan ryhdy, sillä kirjassa kuulemma sanotaan, että jos henkilö kokee olotilansa paranevan kahdessa viikossa, on dieetti onnistunut, minkä myötä kannattaisi pohtia ruokavalion muutosta. Vähän pelottaa kyseiselle dieetille ryhtyminen, sillä jos oloni kohenisi sen myötä, mitä voisin syödä jatkossa hyvillä mielin? Elämä täysin ilman viljoja kun olisi aika lailla haastavampaa kuin gluteeniton ruokavalio. Aion kuitenkin kokeilla dieettiä, kunhan perehdyn ruoka-aineisiin, joita dieetissä suositellaan käytettävän. Lisäksi haluan syödä "vapaasti" vielä seuraavat pari viikkoa, sillä on edessä pari kivaa juttua, jolloin haluan herkutella. Tämän ruokavalion puitteissa toki. Raportoin aiheesta varmasti lisää myöhemmin!

Maukasta loppuviikkoa kaikille!

2 kommenttia:

  1. Kyllä sitä onneksi riittää syötävää gluteenittomaan ruokavalioon, vaikka onkin varmasti hankala välillä keksiä mitä uutta söisi. Oot kyllä reippaasti pärjännyt tuon ruokavalion kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kaikkea löytyy, mutta oma vaivansa niiden etsimisessä ja selvittämisessä toki on. :) Kiitti, ihmeen hyvin tähän on kuitenkin tosiaan sopeutunut. (:

      Poista

Ilahdun suuresti kommentistasi!

Proudly designed by Mlekoshi playground