Tiimipostaus | Hyvinvointihaaste: unen seuranta

4.11.18


Nyt on marraskuun neljäs päivä. Apua, miten aika oikein kuluu! Toisaalta tuntuu, että viimeiset pari kuukautta ovat kestäneet ikuisuuden ja toisaalta aika viilettää ohi hirveää kyytiä, kun pitäisi saada asioita aikaiseksi ja aika hupenee. Ristiriitainen olo siis, kyllä vain!

Koska on kuun ensimmäinen viikonloppu, on aika julkaista blogitiimipostaus. Tällä kertaa päätimme tyttöjen kanssa tehdä toisillemme viikon mittaiset hyvinvointihaasteet. Olin vähän vastaavanlaisen idean heittänyt ilmoille jo aiemmin, mutta nyt pääsimme yhdessä tarkemmin muotoiltuna toteuttamaan tämän ja odotan innolla, että pääsen lukemaan muiden kokemuksia tästä. Homma meni siis niin että jokainen keksi yhdelle tiimiläiselle viikon mittaisen hyvinvointihaasteen ja jokainen siis sai toteutettavakseen yhden haasteen. Minä keksin haasteen Jennylle ja minulle tällaisen haasteviestin laittoi Ilona: Kristalle voisin antaa sellaisen haasteen, että viikon ajan seuraa omaa unensaantia ja voi vaikka kirjoitella unia ylös. Voisit miettiä nukutko tarpeeksi ja miten omaa unenlaatua voisi parantaa. Tässä postauksessa on tarkoitus kertoilla haasteen tuloksista ja omista fiiliksistä, joita haasteen aikana ilmeni.

Tämä haaste oli parempi kuin hyvä minulle, sillä unirytmini on aivan surkea tällä hetkellä. Kun olin kesällä töissä, se oli piirun verran parempi, mutta nyt kun vain kirjoittelen itsenäisesti gradua ja asun hyvin epäsäännöllisiin aikoihin työtä tekevän miekkosen kanssa, ei kyllä nukkumisrytmin kanssa voi hurrata. Haasteen kuvaus siis lähinnä kertoo, kuinka huonolla tolalla mun nukkuminen on. Vaikka olen asian tiedostanut aiemminkin, tämä haaste herätteli ihan kunnolla. Hypätään siis katsomaan, millainen hirvitys viime viikko osaltani oli nukkumisen suhteen.

ENSIMMÄINEN YÖ
MAANANTAI-TIISTAI
Iltatoimet on tehokkaasti ja mukavasti hoidettu jo klo 23 ja nukkumaan menen puoli kahdentoista jälkeen. Yritän nukkua puolen tunnin ajan, mutta uni ei tule. Kahdentoista jälkeen laitan ASMR-videon päälle ja arvioni mukaan nukahdan puolen tunnin jälkeen. Nousen aamulla ylös 9.20 eli olen saanut unta noin 9 tuntia. Aamulla särkee hivenen päätä. Unen syvyys oli ihan ok.

TOINEN YÖ
TIISTAI-KESKIVIIKKO
Laitan ASMR-videon soimaan klo 23.45 ja nukahdan todella pian. Näen kuitenkin vaiheikkaita unia. Aamulla tai ennemminkin päivällä herään klo 10.45, sillä kännykästä on loppunut akku, enkä ole kuullut herätystä. Jos herääminen on omissa käsissä, se tapahtuu todella myöhään. Unta olen saanut 10 tuntia, olo ei ole hyvä, koska olen nukkunut niin pitkään.

KOLMAS YÖ
KESKIVIIKKO-TORSTAI
Laitan ASMR-videon soimaan puoli kahdentoista aikaan. Yritän tunnin ajan nukkua, mutta uni ei vain tule. Pää on ihan virkeä. Antti tulee puoli yhden aikaan kotiin ja juttelemme vielä hetken. Nukahdan ehkä lähempänä yhtä. Herään klo 9.15. Olen virkeämpi kuin edellisenä aamuna, koska herään aiemmin ja unta on kertynyt noin kahdeksan tuntia.

NELJÄS YÖ
TORSTAI-PERJANTAI
Menen makailemaan sängylle yhdentoista aikoihin, mutta olen kännykällä aika kauan. Nukkumaan rupean noin 0.20 ja uni tulee pian. Aamulla nousen 10.45 monen herätyksen jälkeen ylös. Unta kertyi noin 9 tuntia.

VIIDES YÖ
PERJANTAI-LAUANTAI
Ilta venyy taas Antin kanssa aivan liian pitkäksi ja menen nukkumaan 1.10, jolloin sentään saan unta. Aamulla herään 10.30, mikä on suhteellisen hyvä heräämisaika nukkumaanmenoaikaan nähden ja unta kertyi yli 9 tuntia, mutta en tietenkään erityisen virkeä ollut, sillä nukkumaan meno hieman venähti.

KUUDES YÖ
LAUANTAI-SUNNUNTAI
Olen väsynyt jo aika aikaisin, mutta niin se ilta taas kummasti venyy ja menen nukkumaan 20 yli yhdentoista. Uni tulee pian, kun koko päivän on touhunnut. Kelloja on käännetty, joten vaikka herään klo 9.10, on kello oikeasti jo 10.10. Olen erittäin uninen ja päivä tuntuu käynnistyvän tahmeasti.

SEITSEMÄS YÖ
SUNNUNTAI-MAANANTAI
Menen nukkumaan jo varttia vaille yhdeltätoista, sillä oikeastihan kello olisi jo 23.45. Herään aamulla seitsemältä, joka tietysti vanhaa aikaa olisi klo 8. Teen tämän, koska tajuan unirytmini olevan päin honkia. Olen ihmeen virkeä aikaisen heräämisen vuoksi.

En tiedä, mitä tämä on. Laiskuutta, iltavirkun elämää, tottumusta, mukavuudenhalua? Hyväksi se ei ainakaan ole, mutta tällaiseksi tämä menee, kun ei ole pakollisia herätyksiä aamulla. Aikaisempina vuosina on kuitenkin ollut jotain luentoja tai tapaamisia, joihin on pitänyt herätä ja pitää yllä edes jonkinlaista rytmiä, mutta nyt kun tekee ainoastaan itsenäisesti hommia, se menee tähän.

Olen ollut pari viime viikkoa taas erityisen väsynyt. Siihen on kuitenkin monia syitä: syksy ja pimeys, omasta ruokavaliosta lipsuminen, huonoissa tiloissa ajan viettäminen, reissaaminen, stressi, flunssanpoikanen ja huono unirytmi. Pelkästään en oman laiskuuteni ja valvomisesta nauttimisen syyksi tätä surkeaa unirytmiä voi kuitenkaan oikeasti laittaa, sillä viime viikkoina olen välillä mennyt kyllä ajoissa nukkumaan, mutta uni ei vain ole tullut. Päässä kun on vilissyt miljoonia asioita ja olen ollut ihan virkeä. Siihen taas syynä on varmasti se, että olen ollut todella stressaantunut. Gradun pusertaminen, uudessa paikassa asuminen, yksinäisyys, työnhaku ja sen murehtiminen sekä tulevaisuuden epävarmuus ovat stressanneet todella paljon, mikä näkyy myös unirytmissä.

Kaikki on yhteydessä kaikkeen, erityisesti terveyden ja hyvinvoinnin osalta. Stressi luo negatiivisia ajatuksia, ne taas luovat alakuloisuutta ja väsymystä ja väsymys luo lisää stressiä. Olen kuitenkin iloinen siitä, että tunnistan tämän prosessin itsessäni. Tiedän melko varmasti ne syyt, jotka aiheuttavat minulle huonoa oloa ja voin pyrkiä muuttamaan niitä. On kuitenkin faktaa, että elämä ei aina ole kivaa, eikä sen aina tarvitsekaan olla. Joskus voi olla väsynyt ja alakuloinen ja sekin on ihan ok. Se on erittäin vapauttava ajatus. Eihän stressaamalla aikaansaatu positiivisuus ole mitään aitoa onnellisuutta.

En halua päättää tätä postausta näin negatiivisesti, joten ajattelin seuraavaksi höpötellä teille hieman ASMR-videoista, joista tuolla ylempänä mainitsin. Minun blogi to do -listalla kun on ollut jo jonkin aikaa ASMR-postaus ja nyt on parempi kuin hyvä hetki puhua aiheesta! ASMR eli Autonomous Sensory Meridian Response on aistielämys, joka syntyy erilaisten ärsykkeiden seurauksena. Itse voisin verrata kokemusta kylmiin väreisiin. Aistimuksen voimakkuus vaihtelee ääniärsykkeen mukaan. ASMR-videoiden tarkoituksena on sekä synnyttää tällaista miellyttävää värinää että rentouttaa ja auttaa nukahtamaan. 

Itse en kuuntele ASMR-videoita yleensä tämän väristyksen aikaansaamiseksi, vaan nukahtamisen vuoksi. Välillä nukkumaan mennessä ajatukset laukkaavat ties missä ja silloin ASMR-videon kuuntelu ja kuiskauksiin, naputteluihin, rapinoihin ja muihin ääniin keskittyminen auttaa rentoutumaan ja nukahtamaan. Itse pidän eniten ASMR-videoista, joissa kuiskitaan, naputellaan, rapistellaan ja käytetään erilaisia pintoja ja tapoja tuottaa ääniä. Lisäksi jotkin syömisvideot ovat miellyttäviä. En pidä niin paljoa esimerkiksi nuolemisäänistä, "korvienputsausvideoista" tai hyräilystä. ASMR-videoita on lukemattomia erilaisia ja niiden tekijöitä myös. Itse aloitin oman ASMR-matkani kuuntelemalla ASMR Darlingia. Hän on nyt epäaktivoitunut, mutta onneksi vanhoja videoita voi katsoa aina uudelleen ja uudelleen! Nykyään kuuntelen paljon videoita, joita ovat tehneet Gibi ASMR, ASMRSurge ja FrivolousFox ASMR. 

ASMR-videot auttavat rentoutumaan, luovat hyvää mieltä ja parhaimmillaan miellyttäviä väristyksiä. Ainoa huono puoli on se, että langallisten kuulokkeiden kanssa menee joskus yön aikana solmuun, kun nukkumaan mennessä on kuulokkeet korvilla. Joskus kuuntelin videoita ilman kuulokkeita, mutta en enää osaa, sillä äänet ovat silloin niin paljon vaimeampia.

Sellaisia ajatuksia herätti minussa tämä haaste. Käyhän lukemassa muiden tiimiläisten ajatuksia hyvinvointiviikosta alta löytyvistä linkeistä.

Hyviä unia juuri sinulle!

8 kommenttia:

  1. Ikävä kuulla, että nukut huonosti. Minulla on myös uniongelmia. Varsinkin stressi aiheuttaa unettomuutta tai levottomia unia.
    En ole kuullutkaan tuollaisista ASMR-videoista. Täytyypä tutustua tarkemmin.
    Mukavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo stressi kyllä huonontaa nukkumista. :/ Kokeille ihmeessä ASMR-videon kuuntelua, siinähän se sitten selviää, onko se oma juttu vai ei. :)

      Poista
  2. Olipa mielenkiintoista lukea unen seurannastasi. Minulla illat venyvät myöhäisiksi. Minulle sopisi ehdottomasti paremmin kesäaika.
    Kiva kun kerroit ASMR -videosta. Oli uusi juttu minulle. Oliskohan tarvetta minulle, jäin miettimään.
    Mukavaa viikkoa ja hyviä unia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäsit! :) Aina on kiva kuulla, että on muitakin iltavirkkuja. Kokeile ihmeessä ASMR-videon kuuntelua. :) Kivaa viikkoa ja hyviä unia sinullekin! :)

      Poista
  3. En ollutkaan kuullut ennen ASMR-videosta - tosi mielenkiintoista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa testata, onko niiden kuuntelu oma juttu. :)

      Poista
  4. Törmäsin itsekin vastikään näihin ASMR videoihin, mutten osaa vielä päättää mitä niistä oikein ajattelisin. :) Ei ole vielä tarvetta näille kun ei ole nukahtamisvaikeuksia, mutta täytyy pitää mielessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvähän se on, ettei ole uniongelmia. :) Kannattaa kuitenkin pitää nuo mielessä, jos joskus tarvetta ilmenee!

      Poista

Ilahdun suuresti kommentistasi!

Proudly designed by Mlekoshi playground