Joulupuuhailua

21.12.15

Moikka vaan kaikille! Täällä sitä lomaillaan ja odotellaan joulua. Viikonloppu meni nopsaan ja se koostui kauppareissuista, kaverin näkemisestä ja ennen kaikkea jouluherkkujen leivonnasta. Nyt on makeita herkkuja joulun pyhille!


Lauantaina leivottiin valmiista taikinasta gluteenittomia pipareita. Ostin Paviljongin joulumarkkinoilta kaksi söpöä piparimuottia ja pääsin viimein käyttämään niitä. Toinen muoteista on pikkuinen lintu ja toinen vähän isompi lumihiutale. Oli kiva tehdä vähän erilaisia pipareita. 


Ostin kaupasta vaaleanpunaisen ja valkoisen sokerikuorrutetuubin, joten päästiin myös koristelemaan luomuksiamme.


Leipomisen jälkeen pelattiin Blokusta, mä hävisin!


Sunnuntaina oli vuorossa vehnäpiparien ja joulutorttujen leivonta. Näistä tehtiin perinteisemmän muotoisia, jotta ne erottaa hyvin gluteenittomista versioista. Kannattaa muuten kokeilla tehdä tuollaisia suklaapipareita. Leipoo ensin piparin normaalisti ja antaa sen jäähtyä. Sitten sulattaa suklaata ja levittää sen veitsellä piparin päälle. Antaa jähmettyä ja viimeistelee sokerikuorrutteella. On nätin näköinen ja maistuu hyvältä.


Suklaasta pääsemmekin viimeisimpään leipomusprojektiin, nimittäin suklaataloon, joka on instagramin perusteella tämän vuoden hitti. Pitihän sitä minunkin päästä sitten kokeilemaan. Minulla on traumoja lapsuuden piparkakkutalojen rakennustöistä, sillä talot eivät pysyneet kasassa sokerikuorrutteella ja kerran äiti poltti sormensa, kun sulatimme pannulla sokeria yrittäessämme liittää seiniä yhteen kuuman sokerin avulla. Rakennustyöt jäivät sitten moniksi vuosiksi, kunnes nyt uskaltauduin lähteä suklaan kanssa pytingin pystytykseen.


Epätoivoa, hajonneita seiniä ja hengityksen pidättelyä havaittiin, mutta niin minä vain sain talon tehtyä. Lopulta siitä tuli ihan hieno, vaikkea täydellinen luomus olekaan. Jes!

Fazerin sivuilta löytyvää ohjetta mukaillen tämän talon siis tein. Tarvitaan neljä suklaalevyä, joista leikataan 4x4-kokoiset sivuseinäpalat, 3x4-kattopalat sekä päätyseinäpalat, jotka ovat 6x4-pala, josta leikataan ylimääräiset kolmiot pois. Itse leikkasin vielä 2x2-kokoisen oviaukon, mitä en välttämättä suosittele, sillä kyseinen päätyseinäpala hajosi seinän jäädessä liian ohueksi. Onneksi sai korjattua! Levyä kannattaa käyttää mikrossa muutaman sekunnin ajan, jotta palat eivät hajoile leikatessa. Osat kiinnitetään toisiinsa sulalla suklaalla. Taloa pitää käyttää vaiheiden välissä jääkaapissa, jotta suklaa jähmettyy ja osat kiinnittyvät toisiinsa. Kun talo on valmis, otetaan vihreitä kuulia ja halkaistaan ne, sivellään sileälle puolelle sulaa suklaata ja kiinnitetään. Sokerikuorrutteella voi tehdä koristeluja esimerkiksi oviaukkoon. Talo ja piha viimeistellään tomusokerilla.


Sellaisia joulupuuhia. Ei ole enää montaa yötä aattoon!

2 kommenttia:

  1. Voi vitsi miten söpöjä pipareita <3! Ja ihana tuo suklaatalo! Taidampa itsekkin kokeilla väsätä tuommosen :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos paljon! ^.^ Kannattaa kokeilla, tuli tosi kivannäköinen talo! :)

      Poista

Ilahdun suuresti kommentistasi!

Proudly designed by Mlekoshi playground