Tiimipostaus | Pienet ekotekoni

4.8.18

On elokuun ensimmäinen lauantai eli blogitiimipostauksen aika! Tällä kertaa päätimme tyttöjen kanssa hieman listailla, millaisilla pienillä teoilla me yritämme tehdä osamme rakkaan maapallon hyvinvoinnin eteen. Minä olen ollut tästä aiheesta kiinnostunut jo vuosikausia ja yrittänyt löytää erilaisia tapoja, joilla ajatukset siirtyisivät käytännön teoiksi. Tästä postauksesta löytyy muutamia juttuja, joita itse toteutan omassa arjessani.

1. Irtomuovipussien jättäminen kauppaan
Ensimmäisenä kohtana on irtomuovipussien välttäminen kasvisosastolla. Kun asuin Antin kanssa Jyväskylässä, käytimme aika tunnollisesti SPR:n kestopusseja vihannesostoksilla. Nyt asuessani milloin missäkin, ei näitä ole tullut pidettyä mukana, mutta banaanit, kesäkurpitsat ja irtosipulit ostan aina ilman muovipussia.


2. Luonnonkosmetiikan suosiminen
Olen pidemmän aikaa jo siirtynyt kohti luonnonkosmetiikan käyttöä. Olen löytänyt ihania tuotteita, jotka sopivat iholleni ja joiden käyttäminen on mukavaa. Esimerkiksi shampoot, hoitoaineet, vartalovoiteet ja hammastahnat on todella helppo ostaa luonnonkosmetiikan versioina. Meikkipuolellakin on todella monia luonnonkosmetiikan versioita käytössä, mutta joitakin juttuja täytyy ostaa synteettisinä. Esimerkiksi hyvää meikkivoidetta en luonnollisena versiona ole löytänyt. Olen ostanut hutituotteita niin monelta merkiltä, että sen suhteen olen luovuttanut. Myös huuliin laitan mieluummin pysyvämpiä tuotteita.

3. Synteettisten hiusvärien käytön lopettaminen
Tämä on selkeä juttu, jonka päätin jossain vaiheessa. Minua alkoi kauhistuttaa päänahassa värjäyksen aikana polttelevat kemikaalit, minkä lisäksi hiukseni olivat niin järkyttävässä kunnossa värjäysten takia, että päätin luopua tavallisten hiusvärien käytöstä. Värjään hiukseni nykyään hennalla, jolla saan hiuksiini mieluisan sävyn ja niiden kunto pysyy hyvänä.

4. Kohtuullinen lentäminen
En ole koskaan lentänyt Euroopan ulkopuolelle, eikä ainakaan lähitulevaisuudessa ole suunnitelmissakaan lentää. Euroopassa on tullut lomailtua lentäen useampaan otteeseen, mutta haluan pitää senkin aisoissa. Ehkäpä yksi lentomatka per vuosi voisi olla sopiva tahti, kun ulkomailla matkailusta ei halua täysin luopua? Kotimaassa en myöskään lennä ikinä.


5. Kestovanulappujen ompeleminen
Olen pidemmän aikaa miettinyt, miten voisin korvata vanulaput. Niiden valmistus on epäekologista, eikä niiden käyttäminen siksi tunnu mukavalta. Päätin ommella kestolappuja vanhoista paidoista ja kokeilla tällaista vaihtoehtoa kasvojen puhdistuksessa. Saatte kuulla kokeilustani myöhemmin lisää!

6. Vaatteiden oston vähentäminen
Olen vähentänyt reippaasti uusien vaatteiden ostoa. Pari vaatetta olen ostanut eettisempänä versiona ja kirpparilta on onneksi myös löytynyt kivoja vaatteita. Toki uusiakin vaatteita ostan, mutta haluan vähentää sitä koko ajan ja ostaa vain silloin, kun jollekin vaatteelle on oikeasti tarvetta.


7. Ruokahävikin välttäminen
Yleensä ostan ruokaa suunnitellusti. Hankin jääkaappiin vain sitä, mitä johonkin tiettyyn ruokalajiin tulee ja sellaisia tuotteita, jotka varmasti syön. Toki hutejakin saattaa välillä tulla ja ruokaa menee välillä väkisinkin hieman roskiin, mutta olen oppinut tässä aika hyväksi.

8. Maidon ja teollisesti tuotetun punaisen lihan välttäminen
Maitoa välttelen jo terveydellisistä syistä, mutta kasvimaitojen käyttäminen on myös ekoteko. Kesällä on tullut syötyä jonkin verran lihaa, mutta arkisin en osta koskaan punaista lihaa. Isäni ja pikkuveljeni metsästämää hirvenlihaa syön mielelläni.

9. Muotoilutuotteiden käytön minimointi
En käytä arkisin mitään tuotteita hiuksiini ja hyvin pärjään. En ihan hirveästi juhliakaan varten käytä muotoilutuotteita. Nyt kun suunnittelen pinup-kampauksien opettelua, ostin yhden hiuslakkapullon, mutta haluan pitää hiusten laittamisen erityisenä ja pitää muotoilutuotteiden käytön kursissa.

10. Tarkka lajittelu
Olen lajitellut jätteeni todella pitkään todella tarkasti, koska mielestäni se on vähintä, mitä ympäristön hyvinvoinnin eteen voi tehdä.

Millaisia ovat sinun pienet ekotekosi? Käy kurkkaamassa, millaisia parempia valintoja muut blogitiimiläiset tekevät!

6 kommenttia:

 1. Tuo vaatteiden oston vähentämin toimii lähes ainoastaan jos ostaa uusia vaatteita. Kierrätettyihin se ei juuri vaikuta. Arkijärki on tuosta kirjoittanut jutun jokin aika sitten. Kasi kohtaan lisäisin vielä tuontiruokien vähentämisen ja muiden teollisten ruokien välttäminen. Lähiruoka ja pientilat ja oma viljely on kaikkein järkevin tapa säästää luontoa. Muuten erittäin hyvät vinkit jos ei halua itse valmistaa hiusvärejä ja kosmetiikkaa (ruokahävikistä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Pitääpä käydä vilkaisemassa tuo juttu! :)

   Poista
 2. Ihana tuo piirakkakuva! 💙

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 3. Innolla odotan kokemuksia kestovanulapuista! Mulla kans lähes päivittäisessä käytössä vanulaput enkä oikein tiedä, miten voisin ne korvata. Täytyy laittaa korvan taakse idea kestovanulapuista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kannattaa kokeilla! Juttua tulee aiheesta lisää myöhemmin. :)

   Poista

Ilahdun suuresti kommentistasi!

Proudly designed by Mlekoshi playground