Yleisiä fiiliksiä Berliinistä

21.5.17

Olen käynyt kaksi kertaa aiemmin Saksassa, mutta se ei ole oikein matkailumaana minua sykähdyttänyt hirveästi. Ensimmäisellä kerralla olin Pohjois-Saksan maaseudulla ja toisen kerran Frankfurt-am-Mainissa. Jotenkin noilla reissuilla oli niin kotoinen olo, ettei oikein saanut irti sellaista reissueksotiikkaa, jota matkalla oleminen vaatii. Ihmisten kehujen ja halpojen lentojen ansiosta päätin kuitenkin antaa Berliinille mahdollisuuden ja niinpä lähdimme Antin kanssa reissuun maan pääkaupunkiin aika lailla tasan viikko sitten.


Berliini on suurkaupunki, joten siellä oli toki ihan erilainen henki kuin pienemmissä paikoissa, joissa olen aiemmin vieraillut. Luin blogipostauksia ja muita tekstejä kaupunkiin liittyen ja olen niiden kanssa samoilla linjoilla siitä, että Berliini on erittäin laaja, sekava, kaunis, vaikeasti haltuunotettava, vaihteleva, kotoisa, ruma ja kaikessa ristiriitaisuudessaan erittäin lumoava. Berliinin historia kun on aikamoinen. Toisen maailmansodan aikana kaupunki tuhottiin miltei tyystin, minkä jälkeen se puolitettiin ja muutaman vuosikymmenen ajan se on nyt eheytynyt yhtenäiseksi kaupungiksi, mikä on edelleen kesken. Kaikki tämä tekee paikasta todella kiehtovan ja tuntuu, että olisi koko ajan halunnut tietää kaikesta enemmän. Oli todella hankalaa hahmottaa, oliko kaupunginosat itä- vai länsipuolella, missä päin kaupunkia yleensäkään oli ja minkäikäisiä rakennukset olivat. Selkeästi DDR:n aikaisia luomuksia löytyi, mutta toisaalta myös paljon vanhempia rakennuksia. Lisäksi täysin uuttakin löytyi ja rakennustyömaita oli joka puolella.


Nähtävyyksiä Berliinistä myös löytyy. Meillä ei ollut mitään suunnitelmia etukäteen, joten kaupunkiin tutustuessamme menimme minne jalat helposti veivät. Keskustasta, Alexanderplatzin vierestä löytyy kuuluisa TV-torni, jonka huipulla sijaitsee ravintola ja näköalatasanne. Sinne olisimme halunneet mennä silmäilemään kaupunkia, mutta netin mukaan jonot saattavat olla aikamoisia. Netin kautta varattavia lippuja taas oli saatavilla ainoastaan ilta-ajoille, joten torninäkymät jäivät välistä. Sen sijaan ensimmäisen päivän kävelyretkellämme satuimme holokaustin muistomerkille, joka on erittäin mittava ja vaikuttava. Emme lähteneet kävelemään käytäviä pitkin, vaan katselimme reunalta lukemattomien kivien muodostamaa monumenttia. Halusin käydä katsomassa nähtävyyttä, joten oli hauskaa, että kävelimme sen luo sattumalta ihan ensimmäisenä.


Toinen näkemämme nähtävyys oli Brandenburgin portti. Siellä ollessamme aurinko porotti täydeltä taivaalta, joten haimme juotavaa kioskista ja istuimme hetkeksi ihmettelemään. Sen jälkeen suuntasimme Valtiopäivätalolle. Sen katolla on kupoli, josta olisi myös voinut tähyillä kaupunkia, mutta emme tajunneet, miten sinne olisi saanut lippuja, ilmeisesti vain etukäteen jostakin varaamalla. Sisälle rakennukseen ei turistit pääse, joten tyydyimme nurmikolla istuskeluun ja auringosta nauttimiseen. Oli helppo kävellä näiltä nähtävyydeltä toiselle, kun ne sijaitsivat niin lähellä toisiaan.


Berliinissä ihmiset puhuvat hyvin englantia ja jos välillä eivät puhuneet, sai sisällöstä kuitenkin kiinni tällaisella hyvin heikollakin kielitaidolla. Oli ihan hauskaa verestellä olemattomia saksan kielen taitoja, kun mieleen alkoi oikeasti putkahdella sanoja ja sanontoja jostain aivojen sopukoista. Saksaa olisi hauska osata enemmänkin, sillä se on kieli, jota on mahdollista oppia. Ranskan suhteen olen luovuttanut täysin, sitä kieltä en voi koskaan oppia. Saksan alkeet olen tankannut kahdesti, ensin lukiossa ja sitten yliopistossa, joten kai siitä on jotain mieleen jäänytkin.

Tämä oli tällainen fiilistelypostaus Berliinistä kaupunkina, sillä se herätti minussa historiansa takia monenlaisia ajatuksia. Seuraavalla kerralla höpöttelen vähän ruokajutuista. Kerron, missä paikoissa käytiin syömässä, millaista ruokaa löytyy helposti ja minne kannattaa kolmen päivän kokemuksemme perusteella suunnata, jos kaupunkiin eksyy. Palaillaan asiaan pian!

18 kommenttia:

 1. Matkapostaukset on kyllä tosi kivoja! Itse en ole käynyt Berliinissä, mutta siskoni lomaili siellä vappuna miehensä kanssa ja tykkäsivät kaupungista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin tykkään matkapostauksista, niistä saa kivasti tietoa ja vinkkejä. :) Kiva, että tykkäsivät!

   Poista
 2. Mä rakastan Berliiniä <3 Saksassa vaihdossa ollessani vietin siellä mm. uuden vuoden, joka oli aika mahtava kokemus noin vaikuttavassa kaupungissa! Siitä on samaa mieltä, että Berliinin (ja Saksan ylipäätään) historia on kiinnostava ja se näkyy kyllä edelleen kaupungissa. Saksan kielestä taas oon eri mieltä - ei tarttunu neljän vuoden opiskelun eikä puolen vuoden maassa asumisen jälkeen edelleenkään perusteita enempää päähän, ja oon täysin kyllästyny saksan kieleen ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, uusi vuosi olis varmasti todella siistiä viettää tuolla! :) Haha, mäkin oon tosi huono oppimaan ja sisäistämään kunnolla uusia kieliä, joten ymmärrän! Siksi mua ihmetytti, kun muistin niinkin monta sanaa jopa tuolla reissulla. :D

   Poista
 3. Kiva lukea aina reissaamisesta. Itselläni on Berliini _To do_ listalla kyllä. Sinne on vielä niin mukavan lyhyt matkakin Suomesta. Heti puraisi matkustuskuume.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sinne on kyllä halpaa ja helppoa lentää! :) Ei kun matkaa suunnittelemaan vaan! ;)

   Poista
 4. Minäkään en ole vielä päässyt käymään Berliinissä, mutta juurikin tuon mielenkiintoisen historian vuoksi olisi kiva päästä joskus käymään :) Mukava postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit! :) Joo historiallisesti merkittävissä paikoissa on kiva matkailla, kun niissä on omanlaisensa tunnelma!

   Poista
 5. Jäikö sellanen olo että haluat uudestaan Berliiniin? Mua ei jostain syystä Saksa tai Berliini houkuttele yhtään, johtuu ehkä siitä käsityksestä ettei siellä niin paljoa ois luontoa näkyvissä kuin monissa muissa kaupunkilomakohteissa..? Ja niinkun sanoit että rakennustyömaita kaikkialla.. en tiedä mikä siinä ei vaan saa mua kiinnostumaan. ehkä sitä joskus antaa mahdollisuuden jollekin pienemmälle Saksan kaupungille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä ehkä joskus voisi käydä, mutta ei jäänyt mikään sellainen "pakko päästä" -fiilis. On niin paljon kaikkea listalla, missä haluaisi käydä, että ei hetkeen Berliiniin kyllä uudelleen. Eipä siellä luontoa juuri ole, aika urbaani kaupunki graffitteineen kaikkineen se on. Kyllä puistoja oli aika paljon, mutta ne ei olleet kyllä mitenkään erikoisia tai houkuttelevia. Että jos luontoa etsii, niin Berliini ei kyllä ole oikea paikka. Seuraavana matkalistalla on Italia ja Lontoo ja Budapest ja ja... :D

   Poista
 6. Mä oon muutaman vuoden ajan ainakin ajatellut, että ois kiva päästä joskus käymään jossain päin Saksaa! Saksan kieltäkin ois ihan jännä päästä käyttämään kun sitä opiskelin lukiossa 3 vuotta. Matkapostauksia on aina kiva lukea, joten innolla odotan muita Saksapostauksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti reissuun vaan, Saksaan saa niin halvalla lentoja. :) Sä varmaan ymmärtäisit aika paljon enemmän kuin minä, kun oot noin pitkään kieltä opiskellut. :) Se on kyllä hauskaa saada edes jostain pienestä jutusta aina kiinni! Kiva, että odottelet, piakkoin on tulossa seuraavaa. :)

   Poista
 7. Berliini on kyllä sellanen kaupunki jossa tahtosin vierailla. Oon muuten Saksaa kierrellyt aika paljon, viimeksi Düsseldorfissa ja Kölnissä, Moselin viinilaaksokin on tuttu.

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen tainnut jotain sun Saksa-postauksia lukeakin. :) Ei kun Berliiniin vaan matkaa suunnittelemaan!

   Poista
 8. http://jennyjmoments.blogspot.com/2017/05/linkkaa-blogisi-5-vanhaa-lempparia.html

  Päädyit mun linkkaa blogisi -postauksen suosikeihin ja jos haluat niin postauksen pääsee kurkkaamaan yllä olevan linkin kautta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos tunnustuksesta ja ihanista sanoista! <3 :)

   Poista
 9. Yksi Berliinin hienoista puolista on tosiaan tuo, että historia putkahtelee esiin milloin mistäkin välistä.

  VastaaPoista

Ilahdun suuresti kommentistasi!

Proudly designed by Mlekoshi playground