Vaatevuosi 2016

17.1.17

Vanhaksi kai sitä on tullut, kun koko ajan voisi päivitellä ajan kulumista. Tosin tällä kertaa voi vähän syyttää myös poskiontelontulehduksesta aiheutunutta väsymystä, kun ei ole Bloggeria liian usein tullut viime aikoina avattua. Viime viikolla olin kuitenkin sen verran reipas, että tenttiin lukemisen sijaan kaivelin esille ainakin suunnilleen kaikki viime vuonna ostetut vaatteet ja kuvasin ne. Viime vuoden alussa kun tein lupauksen, etten ostaisi vuoden aikana uusia vaatteita. Ensimmäisen kerran saman lupauksen tein vuoden 2015 alussa ja kun vuosi sitten totesin, ettei ihan putkeen mennyt, halusin ryhtyä samaiseen haasteeseen uudelleen. Kuten tästä postauksesta voi päätellä, ei viime vuosikaan ihan putkeen mennyt. Monelta osin kuitenkin sanoisin viimevuotisen haasteen onnistuneen paremmin. Lisäksi näiden kahden vuoden aikana opin erittäin paljon omasta vaatteiden ostamisestani sekä pääsin eroon turhasta kaupoissa kiertelystä ja vaatteiden ostamisesta puoliksi huvin vuoksi. Ihan täydellinen en vieläkään ole, mutta mielestäni olen parantanut tässä kuitenkin erittäin paljon. Siirrytään kuitenkin viimein niihin vaatteisiin.

KÄYTETTYNÄ OSTETUT JA SAADUT VAATTEET

Tässä kuvassa näkyvät käytettynä ostetut ja ilmaiseksi saadut tai vaihdetut vaatteet. Vaalean jakun ja vihreän lyhythihaisen puseron hankin Keskussairaalantien SPR-kirppikseltä, keltainen lyhythihainen paita on Ruusupuiston kampuksen aulasta vaihtamalla saatu. Reikäpuserot, sininen tunika ja bling bling -bolero on YKP-tyttöjen kirppisillasta ostettu, kukkamekko Kilpisen kirppikseltä ja blingein koristeltu valkoinen t-paita sekä kukkahame on saatu Antin isosiskolta. Kuvasta puuttuu ilmaiseksi saatu harmaa tunika, samaisesta vaatteidenvaihtotapahtumasta sekin peräisin kuin tuo keltainen pusero.

NETISTÄ ONNISTUNEESTI TILATUT VAATTEET

Tässä kategoriassa paino on sanalla onnistuneet hankinnat, sillä menin keväällä vähän tilailemaan eBaysta ja Wishiltä vaatteita, mitä ei varsinkaan näiden muotojen kanssa tulisi ikinä mennä tekemään. Tilasin siis tässä postauksessa esittelemäni ruutukuviollisen tunikan, punaisen paitapuseron, pallokukkakuvoisen puseron, pitsikauluksisen raitapaidan ja pin up -bikinit. Niistä omaan käyttöön tulivat ainoastaan tuo raidallinen pusero ja bikinien yläosa, muut olivat joko hitusen tai aivan liian pieniä. Pallokuvioisen paidan sai äiti otettua käyttöönsä, muita olen yrittänyt myydä eteenpäin. Bikinien yläosaa olen tosiaan pystynyt käyttämään, kun Lindexistä löysin kokomustan alaosan. Näitä bikiniasioita en nyt alkanut kuvaamaan, mutta laskuissa mukana ovat! Ehkä edes hitusen onnistuneempi oli Collectifilta äidin kanssa tehty tilaus. Sain käyttööni siniset seilorihousut ja ihanan tummansinisen tyylimekon, jota en alkanut kaivelemaan esille hyvin pakatusta pukupussista kuvausta varten. Jos jotakuta kiinnostaa, millainen se on, löytyy kuvaa tästä postauksesta. Luonnollisestikaan nämä tilatut tuotteet eivät sopivankokoisia sellaisenaan olleet, mutta positiivista oli se, että ne olivat liian isoja, joten niitä pystyi muokkauttamaan ompelijalla. Tilasin myös mustat farkut itselleni, mutta ne eivät ompelijan käsittelyn jälkeenkään olleet sopivat, joten äiti sai ne käyttöönsä. Lisäksi tein yhden farssiksi muotoutuneen tilauksen RoseGalilta, jonka toista tuotetta en saanut ikinä, koska se oli loppunut varastosta ja toinen tilattu tuote oli ihan vääränkokoinen mekko. Sen yläosa oli punavalkoraidallinen ja alaosa musta kellohame. Mekko oli aivan ihana, mutta en edes tiedä, mikä vahinko oli päässyt käymään, kun sain mekon S-kokoisena. Ei ihan siis mahtunut päälle, mutta onneksi Sirkku osti sen pois!

UUTENA OSTETUT YLÄOSAT

Tässä kategoriassa taitaa olla eniten tavaraa. Alkuvuodesta ostin sininen Puman hupparin, sillä minulla ei ollut ainoatakaan hupparia. Oranssi-valkoraidallisen pitkän neuletakin ostin Kroatian reissua varten, samoin vaaleanpunaisen löysän t-paidan Lindexiltä. Kukkakuviollinen paita on Tampereen reissulla ostettu ja mustavalkokuviollinen löysä paita ja röyhelöhihainen musta t-paita Pihtiputaalta outlet-myymälästä. Loput on ostettu Kroatiassa, sillä t-paitoja siellä kuumuudessa ja pesulan puutteessa tarvitsi lisää. Ihan vain kotiin ostin Splitin NewYorkerista tuon mokkamaisen ruskean jakun.

UUTENA OSTETUT ALAOSAT

Tässä kategoriassa on vain muutama juttu. Päällimmäisenä on H&M:n viininpunaiset farkut, jotka ovat olleet kovassa käytössä. Toisena on harmaat shortsit, jotka piti ostaa Kroatian kuumuutta varten. Kovin monia shortseja kun en näiden viimeaikaisten Suomen kesien ansiosta omistanut, oli pakko käydä ostamassa yhdet lisää. Mustien pin-up -tyyppisten shortsien saamisaikaa en edes muista tarkalleen. Niiden tarina kun on sellainen, että tilasin vuoden 2015 kesällä itselleni pin up -shortsit, mutta on sanomattakin selvää, että ne olivat liian pienet. Vein ne sitten eräälle ompelijalle ja kysyin, onko niistä mihinkään, mutta ne olivat niin liian pienet, ettei niitä voinut korjata ja ompelija lupasi tehdä minulle samantyyppiset shortsit. Suostuin tähän tyytyväisenä, mutta projekti vei vähän odotettua kauemmin ja taisin useaan otteeseen sovitetut housut saada itselleni joskus viime vuoden alussa, joten menkööt tämän vuoden hankinnoiksi. Ainakin olivat Kroatiassa kovassa käytössä. Viimeisenä muttei vähäisimpänä on ihanat Puman collarit, jotka ovat minulla ainoat laatuaan. Kuvasta puuttuvat keväällä Tampereelta ostetut farkkulegginssit.

UUTENA OSTETUT MEKOT

Collectifilta tilatun sinisen mekon olisi voinut sijoittaa tähänkin kategoriaan, mutta siitä ei tosiaan ole kuvaa, koska keksin parempaakin tekemistä kuin ahtaa tyllimekkoa pukupussiin. Kuvaa on sen sijaan helmikuiselta Turun reissulta mukaan lähteneistä Cybershopin kukkamekosta ja naamaisasuliikkeestä ostetusta charleston-mekosta. Khakinsävyinen pitkä napillinen mekko taas lähti Kroatiasta mukaani.

TAKIT

Takkeja hommasin viime vuonna kolme. Mustavalkoinen ihanuus lähti mukaan Tampereen reissulta, sillä matkustaessani junalla sinne hajotin vaaleanruskean trenssini vetoketjun, joten oli pakko ostaa uusi. Tuo oli niin tyylikäs, että valitsin sitten sen. Ainoa ongelma takissa oli, ettei siinä ollut vetoketjua. Minä en tarvitse takkia, jossa ei vetoketjua, joten vein takin ompelijalle ja nyt siinä on vetoketju. Vaaleanpunainen ulkoilutakki on oikein hyvä ostos, sillä se on söpönvärinen ja se päällä on kiva käydä lenkillä tai lähteä yliopistollekin. Punainen Espritin villakangastakki taas lähti matkaan Siivouspäivänä Helsingistä parilla eurolla. Takki oli aivan mahtava löytö, mutta harmikseni sen vetoketju hajosi tuossa loppuvuodesta. Pitää viedä sekin ompelijalle tässä jossakin vaiheessa.

KENGÄT JA ASUSTEET

Tämän kategorian kuva on kaikkein puutteellisin. Ensinnäkin asusteet puuttuvat kokonaan, toisin sanoen SPR-kipprikseltä ostettu leopardihuivi sekä Kroatiasta matkaan lähtenyt sininen hellehattu. Kengistä taas puuttuvat mustat kirpparilta hankitut niittikengät, koska ne hajosivat melko pian ja heitin ne roskiin, Kroatiasta hommatut punaiset viiden euron ballerinat, varvassandaalit ja pinkit uimakengät, koska ne ovat varastossa odottamassa kesää. Kuvassa komeilevat Arcopedicon ihanat pinkit tennarit, jotka olivat korvaamattomat reissussa, Kroatiasta ostetut ihanat herrainkengät sekä Collectifilta tilatut pilkkuballerinat, jotka ovat olleet mukana kuvauksissa.

Lopullinen luku on 52, joten se on suurempi kuin vuoden 2015 saldo. Toisaalta tällä kertaa mukana oli paljon kaikkea käytettyä, mistä olen ylpeä. Sen sijaan Kroatian reissu lisäsi kesävaatteiden ja -kenkien tarvetta ja muutenkin oli kiva shoppailla reissussa edes vähän. Lisäksi huppari, ulkoilutakki ja collarit olivat olennaisia hankintoja, sillä minulla ei ollut niitä aiemmin ollenkaan. En myöskään ostanut yhtään uutta vaatetta syyskuussa, lokakuussa, marraskuussa ja joulukuussa! Eli olin loppuvuodesta neljä kuukautta täysin ostamatta, mistä olen erittäin ylpeä. Viimeisimmäksi hankinnaksi jäi siis punainen muutaman euron kirpparilöytötakki elokuun loppupuolella. Turhuuksia taas olivat melkein kaikki eBay- ja Wish-tilaukset, kun sain niistä itse käyttööni vain bikinien yläosan ja yhden puseron. Collectifin tilauksesta sai paljon kaikkea sopivaa, mutta niitäkin piti muokata melko isolla rahalla ompelijalla, joten ei mennyt ihan putkeen sen osalta. Tämän vuoksi vaatteiden tilaaminen netistä saa kyllä jäädä minun osaltani.

Vaatelakkoilu ajatuksena saa nyt jäädä, sillä ei ihminen vain näköjään pysty olemaan ostamatta uusia vaatteita, kun aina on tarvetta jollekin. Näiden kahden vuoden aikana opin kuitenkin paljon kaikkea ja olen siksi tyytyväinen, että lähdin mukaan tähän haasteeseen. Osaan nyt säännöstellä vaatteiden ostamista entistä paremmin juuri niihin tarvitsemiini juttuihin, enkä tykkää enää vaatekaupoissa kiertelystä, mikä vähentää roimasti heräteostosten hankintaa. Sama juttu on nettikauppojen kanssa: opin, ettei minun kannata enää tilata niistä mitään, sillä koot ovat harvoin sopivia.

Sellainen oli siis vaatevuosi 2016. Eihän tämän postauksen tekemiseen mennytkään kuin pieni ikuisuus. Mutta pääasia, että sain tämän viimein ulos! Tässä olikin sitten viimeinen edellisen vuoden juttuja käsittelevä postaus, joten seuraavasta merkinnästä lähtien keskitytään tämän vuoden juttuihin. Hauskaa tiistai-illan jatkoa toverit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun suuresti kommentistasi!

Proudly designed by Mlekoshi playground