Hyvää ruokaa Berliinissä

31.5.17

Tässä postauksessa puhutaan ruoasta. Yksi meidän vähäisistä suunnitelmista oli syödä Berliinissä hyvin. Ja niinhän me teimme. Noin lyhyellä reissulla ei jaksettu alkaa kokkailemaan asunnolla, jossa yövyimme, vaikka sekin olisi ollut mahdollista. Sen sijaan tutustuimme kaupungin ravintolatarjontaan ja herkuttelimme oikein olan takaa. Tässäpä olisi pientä esittelyä ravintoloista, joissa kävimme noiden kolmen päivän aikana.

BLAUES BAND


Ensimmäinen testaamamme ruokapaikka oli Mitten alueella sijaitseva Blaues Band. Koska matkustimme koko yön ja kotoa lähdön jälkeen söimme vain kylmää itsetehtyä pizzaa lentokentällä, oli aika lailla ensimmäinen juttu Berliinissä etsiä aamupalapaikka. Kaupungissa on kuulemma hyvin brunssitarjontaa, joten laitettiin google laulamaan ja etsittiin läheltä sopiva paikka. Sitten päädyimme Blaues Bandiin, joka on suloinen ja mukava kahvilatyyppinen ravintola. Se sijaitsee pienen kadun laidalla ja odotellessamme ruokaa aikaisin aamulla, kulki ohi vain muutama ihminen ja tunnelma oli seesteinen. Ei tuntunut yhtään siltä, että olisi ollut yhdessä Euroopan suurimmista kaupungeista.


Koska oli aamu, halusimme luonnollisesti aamupalaa. Päädyimme tilaamaan yhteisannokseen, joka oli todella kattava. Se sisälsi leipäkorin, lohta, kinkkua, keitettyjä kananmunia, voita, hilloa, erilaisia juustoja, salaattia, mansikoita, paistettuja kasviksia ja jälkkärilautasella pannukakkua, rahkaa mustikoilla, kiivejä ja vesimeloneita.


Ruoka oli todella hyvää. Olimme vain vähän tyhmiä ja aloimme järsiä leipää jo ennen kuin muut ruoat olivat tulleet, vaikka lautaselta oli tarkoitus laittaa ruokaa leivän päälle. Kun saimme lautasen eteemme, olimme innoissamme, sillä ruoka näytti niin hyvältä. Ja maistui. Lohi oli taivaallista, juusto myös hyvää. Paistetut kasvikset olivat kylmiä ja muutenkin aika ylimääräisiä tähän annokseen. Pannukakut olivat hillon kanssa täydellisiä. Olin vehnätaivaassa.


SAMADHI


Ennen Berliiniin lähtöä ilmoitin Antille, että haluan käydä jossakin vegaaniravintolassa. Ensimmäisenä päivänä pitkän kävelyretken jälkeen olimme nälissämme ja melko lähellä erästä kasvisravintolaa, joten päätimme suunnata sinne. Kyseessä olikin aasialainen paikka, joka oli ihan tyhjillään. Valitsimme listalta ruoat ja saimme annoksemme nopeasti. Minä söin paistettuja kevätkääryleitä kasviksien ja riisinuudelin kera. Tykkäsin annoksestani todella paljon, sillä se oli ihanan raikas kuumana päivänä pitkän kävelyn jälkeen. Paikka sijaitsee keskustan alueella, joten se oli yllättävän kallis ja hinnan päälle taisi tulla vielä tippimaksu, joten liikuttiin aika lailla Suomen hinnoissa ellei jo korkeammissakin. Palvelu ei myöskään ollut mitenkään erityisen ystävällistä. Ruoka oli hyvää, mutta en kuitenkaan maksaisi Berliinin kaltaisessa paikassa toiste tuollaisesta ruoasta noin paljoa!


DELIKATO


Toisena päivänä museoissa kiertelyn jälkeen päädyimme, tai oikeastaan jalat kipeinä ja väsyneinä tarvoimme, kiehtovalle Kreuzbergin alueelle, joka tulvii rappioromantiikkaa. Siellä oltiin jo hieman paremmissa hintaluokissa ruoan suhteen. Olimme netistä katsastaneet, että siellä päin sijaitsee törkeän halpoja hamppareita myyvä Burgermeister, mutta löydettyämme paikan tajusimme, että kyseessä on grillityyppinen koju, eikä ravintola. Pettyneinä kipeine jalkoinemme lähdimme paikkaa, josta saisi sekä ruokaa että istumapaikan. Lähistöltä löytyi döner kebabia, pizzaa ja muuta nopeaa myyvä Delikato, jossa pääsi myös istumaan. Asetuimme jonoon ja tilasin rucolapizzaa. Antti valitsi kebabia. Ruoka oli tajuttoman hyvää! En ymmärrä, miten tuollaisessa pikaruokatyyppisessä paikassa tehtiin niin hyvää pizzaa. Pohja oli ohut ja rapea ja täytettä juuri sopivasti. Palvelu vain oli pikaruokapaikaksikin yllättävän töykeää, mistä väsyneenä Antille valitin. En yleensä odota sen kummempaa palvelua, pääasia, että ruoka on hyvää ja tässä tapauksessa halpaa, mutta kun myyjät komentelee ja tiuskii niin se pistää hieman harmittamaan. Pizza oli kuitenkin 5/5!


LOISLANE


Viimeisenä esittelen testaamistamme ravintoloista kaikkein parhaan. Loislane oli lähellä meidän yöpaikkaa, joten kävimme nauttimassa siellä kahdet aamupalat. Kyseessä on ihana ja tunnelmallinen kahvila-ravintola. Sivukadun reunalla olevassa paikassa oli valoisaa ja rauhallinen tunnelma. Ensimmäisellä kerralla tilasin kasvisaamupalan, joka sisälsi erilaisia juustoja, salaattia, keitetyn kanamunan, kirsikkatomaatteja, viinirypäleitä, jotain pahaa melonia ja leipää. Nams, tuollaista aamupalaa voisi syödä useamminkin. Toisella kerralla päätimme kokeilla Antin kanssa eri annoksia ja tilasimme kolmikerroksisen aamiaisen kahdelle. Tässä oli mukana myös lihaa. Vaikka eipä se kasvisaamiainenkaan kovin kasvisruokavalioon kuuluvalta tuntunut, kun oli täynnä juustoa ja kananmunaa, koska jotenkin itse miellän kasvisruokavalion enemmän ihan vegaanisuuteen pyrkiväksi. No mutta lomalla saa syödä vapaammin ja valitsinkin Antin kanssa sitten tuon kinkkua, meetvurstia, juustoja, paistettuja kasviksia, kirsikkatomaatteja ja leipää sisältävän aamiaisen. Kaikki paitsi paistetut kasvikset olivat todella hyviä. Juomaksi tilasimme vastapuristettua mehua, joka oli ihan täydellistä. Toimi paremmin kuin edellisellä kerralla tilaamani erikoiskahvi.

Näiden lisäksi kävimme syömässä myös yöpaikkaamme lähellä sijainneessa From Hanoi with Love -ravintolassa, jossa sai myös aasialaista kasvisruokaa, mutta puolet halvemmalla kuin edellä esittelemässäni Samadhissa. Lisäksi meille kävi hassu sattumus Antin kanssa, kun Delikatossa ruokailun jälkeen bongasimme tien toisella puolella sijainneessa intialaisessa ravintolassa drinkkialennuksen ja astuimme sisään halpojen juomien toivossa. Meille kuitenkin alettiin kantaa alkupaloja pöytään ja suomalaisina emme viitsineet sanoa, että tulimme vain drinkeille, joten piti tilata jotain pientä. Valitsimme sitten sipulirenkaat ja paistetut perunat, jotka olivat molemmat aika pahoja, plus meidän mahat oli ihan täynnä, joten oli kiva siinä yrittää saada jotain edes syödyksi. Kaikki kylkiäisiksi saadut leivät ja mangoinen jälkkäri olivat ihania ja varmasti myös pääruoat olisivat olleet hyviä, mutta meille kävi tällainen onneton sattumus alkupalojemme kanssa. Emme myöskään saaneet niitä kaipaamiamme drinkkejä alennuksella, vaan pulitimme täyden hinnan, koska emme osaa saksalaisia prepositioita. Juoma oli kuitenkin oikein hyvää, joten se ei harmittanut niin paljoa. Viimeisenä päivänä pääsimme myös viimein Burgermeisteriin hampparille ja ranuille, kun löysimme paikan, jossa sai istua. Hassua oli se, että ruoka haettiin tiskiltä vuoronumerojen perusteella kuin apteekissa. Mutta ruoka oli halpaa ja hyvää, mikä on pääasia!

Sellaisia ruokakokemuksia Berliinissä. Olin ilahtunut, kuinka hyvin kaupungissa sai kasvisruokaa ja kun lähti vähän kauemmas keskustasta, ruoka oli mukavan edullista. Pitää kuitenkin jaksaa tutustua ravintoloihin vähän etukäteen, jotta löytää sopivan tyyppisiä paikkoja. Tai sitten astuu vain jonnekin sisään ja yllättyy joko positiivisesti tai negatiivisesti, sehän se matkailun suola on!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun suuresti kommentistasi!

Proudly designed by Mlekoshi playground